Buy a bespoke suit – sure. Bespoke your shoes – easy. Your car? Have it your own way. But, a hotel? Well, of course. Going beyond mere interior design, Yabu Pushelberg – from their New York and Toronto offices – delivered a fully bespoked design for the new Four Season Hotel Kuwait at Burj Alshaya. More than curating a collection of commercially available products, they went through the inventory (furnishings included) and, inspired by motifs found across the Middle East, delivered a highly contextual and contemporary style. Totally unique, totally bespoke. Learn how…

The Four Seasons Kuwait represents the utmost in modern sophistication and elegance. Richly layered details inspired by Middle Eastern motifs and architecture are reinterpreted in a modern way, providing a uniqueness that is entirely of the Four Seasons Kuwait. Colors and finishes throughout the hotel are informed by the intensity of the desert and the local climate; playing with the contrast between daytime heat and cool nights. 

Grand Foyer & Lobby Lounge 

Much like a grand home, characterized by the expansion and contraction of linked compartments, the square entry space eases guests in through to the main lobby, gallery and the adjacent lounge. Soaring ceilings enhance the sculptural quality of the architecture, punctuated by an iconic crystal sculptural installation suspended from the center of the lobby ceiling. Surrounding walls are clad in textured limestone, combined with carved oak panels reminiscent of oversized sculpted wood doors. Geometric patterned stone floors traverse the lobby, further enveloping the space in neutral tones. 

The reception desk, designed as a sculptural object, sits at opposite ends from a stunning framed view of the grand stair. Set against a backdrop of intense burnt orange, the monolithic grand stair, framed by Middle-Eastern-inspired extruded textured bronze screens, extends up the full height of the lobby with statement-making impact. Leading to the elevator lobby, set against deep indigo walls, cabinets of carefully collected sculptural objects add interest and texture. 

Furnished in a purposefully curated way to express a welcoming, residentially-inspired quality, the generous lounge offers a beautiful range of colors and textures. The room is bordered by curved oak panels, further layered with custom glass screens laminated with a geometric gold-leaf ‘village-scape’. Wood floors, in a similar pattern to the lobby, are dotted with deep indigo area rugs, while overhead, a romantic, layered bronze lightbox casts a gentle glow. 

Ballroom & Pre-function 

The pre-function area asserts a strong geometric statement in the repetition of sculpted ceiling details and floor patterning. Hand-wrought textured metal screens play with the geometry on the ceiling and floor, while simple dark charcoal grey portals create contrast within the space, leading through to the ballroom. 

In the ballroom, a highly-engineered ceiling of reinforced plaster in a faceted, geometric pattern broadly arcs overhead. To complement this, textured charcoal grey wood walls with a gradated pattern and custom carpeting echo the same line and geometry. The whole effect is remarkable soft and nuanced. 

All-day Dining 

Expanding upon the notion of a food-pantry presentation, the design concept behind All-day dining supports the theatre in food production. Similar finishes and themes found in the rest of the hotel are reinterpreted in this space in a more dramatic way; the use of the arch as an outline, repeated and intersecting at different angles creates visual interest, adjacent to a walnut-wrapped dining area, all with stone floors laid in a modern geometric pattern. 

Spa, Hammam & Pool 

Calming, restrained and ethereal, the overall concept behind the pool and spa is grounded in sculptural refinement. Treatment rooms and suites are curated on an intimate scale with a soft, residential quality to furnishings and finishes. Convex walls in the Hammam have an enveloping effect, and an otherwise neutral palette is enhanced with soft, subtle indigo gradients. 

The architecture of the indoor pool is based on a modern colonnade with the pool, and its dozens of glowing lanterns above, running down the center of the space. Perimeter walls and the pool itself are lined in deep indigo stone with dramatic veining, while smooth and textured limestone highlight the archways. Niches between arches allow for Intimate lounging areas furnished with plush daybeds and bronze accents. 

Rooms & Corridor 

Corridors, lined in oak, are embellished with Middle-Eastern inspired patterning that wraps the ceiling and dissolves toward the carpeted floor. Bronze room numbers are treated as objects of interest, casually leaning on custom bronze shelves. 

Rooms are explicitly chic with every comfort carefully considered. Upon entry, guests follow a short millwork-lined corridor as the room unfolds beyond. Neutral furnishings are complimented by moments of bold color; sculptural, framed elements are softened by curvilinear furnishings. Up lit indigo glass decorated with dissolving motif frames the area behind the bed and on the opposite wall, and burnt orange lacquer panels define the entry niche, pantry and stationary wall. 

Custom furniture with wood, bronze and dark grey lacquer elements were designed exclusively for the Four Seasons Kuwait. Other bespoke details include hand-laid mini herringbone oak floors, topped with a modernized flat-woven rug in the sleeping area. A curved sofa, following the same curve as the wall it sits on, defines an area for the working, eating or relaxing, a feature that gives even standard room the feeling of a suite. 

Patterning on sliding glass doors leading to the generous bathroom mimics the glass panels behind the bed. Wrapped entirely in stone, with small mosaic tiles on the curved wall behind a free-standing tub, and slabs of the same stone on the walls, floors and vanity top. The vanity, designed as a furniture piece, includes the same bronze accents as the custom furniture in the guestroom. Layered, framed mirrors with integrated lighting complete the bespoke look. 

TAKE A VISUAL TOUR OF YABU PUSHELBERG’S

FOUR SEASONS HOTEL KUWAIT